EXCLUSIV VIDEO | Cât și cum mâncăm ca să nu facem din masa de Crăciun o ”bombă calorică”. Medic nutriționist: „Meniurile depășesc cu câteva mii de calorii nevoile obișnuite. Să nu stricăm sărbătorile pentru două sarmale în plus!”

Publicat: 23/12/2022, 14:15

Masa de Crăciun înseamnă multe preparate tradiționale, de la caltaboș, tobă, cârnați, piftie până la friptură de porc, sarmale, cozonac și multe băuturi. Medicul nutriționist Șerban Damian atenționează că, în zilele de sărbători, se mănâncă excesiv, mult peste nevoile organismului dintr-o zi obișnuită și recomandă să fim atenți la ce punem în farfurie la o masă și cum combinăm preparatele pentru ca ele să nu devină ”bombe calorice”. Preparatele tradiționale pot fi mâncare în orice perioadă a anului, nu mai sunt, ca în trecut, destinate doar sărbătorilor, de aceea trebuie să renunțăm la ideea că de Crăciun trebuie să mâncăm mult, pentru că două sarmale în plus ne pot strica sărbătorile și chiar ne pot produce indigestii grave, mai spune medicul nutriționist.

„Meniul de sărbători este unul foarte dezechilibrat din punct de vedere nutrițional, noroc că nu trebuie să mâncăm așa în tot timpul anului. Istoric vorbind, oamenii își acumulau alimentele cele mai valoroase și cele mai plăcute, cele mai dorite într-o perioadă de sărbătoare religioasă. Aspectul religios s-a cam pierdut și am rămas doar cu obiceiurile culinare.

Este o perioadă în care se mănâncă excesiv, din tot, și proteine, și grăsimi, și zaharuri. Mai ales combinațiile între ele sunt foarte păcătoase pentru oricine, indiferent că este sănătos, că este activ, vorbim de un meniu dezechilibrat„, spune, pentru Gândul, medicul nutriționist Șerban Damian.

”O simplă felie de cozonac poate să aducă și câteva sute de calorii”

Nutriționistul explică și ce efecte poate avea asupra sănătății consumul exagerat de alimente cu foarte multe grăsimi și de băuturi, mai ales în zile în care și activitatea fizică este una redusă.

Meniurile de Crăciun, spre exemplu, depășesc cu câteva mii de calorii nevoile noastre obișnuite. Bineînțeles, în condițiile în care suntem predispuși la a face excese.

Trebuie să ne gândim că o simplă felie de cozonac poate să-ți aducă și câteva sute de calorii, sunt calorii care provin din grăsime și zahăr, exact ce în mod normal ar trebui să evităm. Carnea de porc este o carne foarte grasă, foarte bogată în grăsimi saturate. Carnea de mamifer ar trebui să o consumăm doar din când în când.

Peste toate astea, vorbim de alcool, un aliment care, atunci când este consumat în exces – înseamnă mai mult de două pahare într-o zi -, prezintă riscuri serioase pentru sănătate. Dacă punem totul pentru câteva zile, nu este atât de dramatic, cel mult faci o indigestie sau alte probleme digestive pe termen scurt”, explică nutriționistul.

”Combinația de proteine, grăsime și alcool poate să declanșeze probleme serioase”

Medicul nutriționist spune că moderația la masa de Crăciun este soluția care ne scapă de indigestii și de alte probleme de sănătate, de aceea este important să fim foarte atenți ce alegem punem în farfurie la o masă din toate preparatele pregătite pentru zilele de sărbătoare.

Ceea ce contează mai mult este cum îți faci porțiile, câte feluri mănânci la masă. Dacă ai și aperitiv, și felul unu, și felul doi sau ai două, trei modele de felul doi, plus desert și alcool, ajungi la câteva mii de calorii, cu care, evident, nu erai obișnuit să te confrunți la o masă obișnuită. În schimb, dacă te limitezi la două, trei feluri la masă, mănânci un aperitiv, mănânci un singur fel doi și, eventual, desertul mai târziu, este o variantă.

Atunci când îți faci farfuria, dacă nu mănânci o cantitate uriașă, ci mănânci carne alături de legume sau salată, dintr-o dată arată un pic altfel aportul respectiv de energie, mult mai slab. Cantitățile fac diferența. Și la cozonac, dacă mănânci o felie, două pe zi, este una, dacă mănânci jumătate de cozonac, dintr-o dată, intri într-o altă zonă.

În principiu, m-aș feri foarte tare de alimentele grase, în special carnea grasă este foarte greu de digerat și cea care de cele mai multe ori generează problemele digestive: colecistite, pancreatite și așa mai departe.

Combinația aceasta de proteină, grăsime și alcool este foarte solicitantă pentru tubul digestiv, pentru ficat, pentru pancreas și pot să îți producă o indigestie, și mai rău, să declanșeze anumite probleme serioase pe exces de grăsime animală„, a explicat Șerban Damian.

„Dacă ai ținut post, este nevoie de o trecere treptată”

Medicul nutriționist a atras atenția că persoanele care au ținut post înainte de Crăciun trebuie să aibă și mai mare grijă la ce și cum mănâncă atunci când revin la alimentația obișnuită. Recomandarea este ca, la fiecare masă din perioada sărbătorilor să se consume salate sau să fie platouri cu legume, pentru a susține digestia şi a înlesni procesul de asimilare a substanțelor nutritive.

„Mai există un pericol particular. Dacă ai ținut post, ai avut o perioadă în care ai mâncat preponderent vegetal, organismul s-a învățat în felul acesta și nu este pregătit pentru o avalanșă de proteină animală și de grăsime animală, care vine dintr-o dată, după o perioadă în care ai stat liniștit și organismul tău s-a bucurat că trece printr-o astfel de stare. Este nevoie de o trecere treptată.

Dacă ai ținut post, trebuie să ai grijă cel puțin câteva zile să nu mănânci excesiv. Acest aspect, însă, nu se potrivește cu modelul de mâncat de sărbători. Masa copioasă vine după această perioadă de post.

Un sfat ar fi să se mănânce cantități mici. Trebuie să-și reobișnuiască organismul cu alimentele de origine animală care sunt mult mai greu de digerat decât celelalte. Dacă vrei să mănânci porc, atunci mănânci o cantitate mai mică.

Consumul de alcool este mult mai periculos decât consumul de alimente. Multe dintre cazurile care ajung la spital se datorează consumului de alcool peste alimente, nu neapărat consumului de alimente„, a spus Șerban Damian.

”Să ne mutăm gândul de la ideea că sărbătoarea Crăciunului înseamnă să mâncăm mult”

Medicul nutriționist a precizat că orice exces alimentar poate provoca un adevărat dezechilibru la nivelul organismului, motiv pentru care cel mai indicat când ne așezăm la masa de sărbători este să ne gândim că putem mânca tot timpul anului preparatele tradiționale.

„Indigestia poate fi foarte gravă. Are diverse grade, poate fi o stare de rău, atunci când iei un medicament și ți-ai revenit, sau poți să ajungi la spital. De fapt, indigestia este un termen general, care presupune o stare alterată a sistemului digestiv, dar poate fi consecința unei colecistite sau a unei pancreatite, sau poate fi o problemă la nivel gastric, se reactivează un ulcer sau orice îți produce o stare de rău în zona digestivă.

Trebuie să ne mutăm gândul de la ideea că sărbătoarea Crăciunului înseamnă să mănânci mult. Sunt alte lucruri pe care trebuie să le avem în vedere. Trebuie să petrecem timp cu cei dragi, să dăruim, să ne bucurăm de vacanță, de relaxare și, în plan secundar, să ne bucurăm și de anumite preparate de moment. Nu trebuie să fim ahtiați să mâncăm, pentru că oricând în timpul anului putem să mâncăm o porție de sarmale sau o friptură de porc, sau cozonac.

Nu este fix ca pe vremuri, atunci când oamenii trăiau în mari restricții pe toată durata anului și apoi veneau sărbătorile și puneau pe masă ce aveau mai bun și ce acumulaseră de-a lungul anului. Din fericire, cei mai mulți oameni pot să mănânce oricând preparate de sărbători. Nu este cazul să facem un exces în zilele acestea, pentru că reușim să trecem foarte ușor această linie fină între a te simți bine și a nu te simți bine. Îți strici sărbătorile pentru două sarmale în plus și nu este cazul”, a mai spus Șerban Damian.

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Alocațiile cresc considerabil de la 1 ianuarie 2025! Cine sunt cei care vor beneficia lunar...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Obiectivul de a menține creșterea temperaturii anuale sub 1,5 grade Celsius, complet compromis